Caranya Membuat Tomyam ala ala akuh

Tomyam ala ala akuh. Lagi PSBB Dan Mager ke warung (apalagi ke Pasar). Anda boleh mencuba dan boleh juga menambahkan bahan-bahan lain mengikut kreativiti dan juga selera anda. Pastikan semua bahan asas tetap ada.

Tomyam ala ala akuh Dalam resepi ini kita masukkan susu cair dan akar ketumbar sebagai bahan utama penambah aroma. Juga kalau diikutkan cara orang Thai masak, mereka gunakan air rebusan ayam atau seafood sebagai bahan. Bila makan di kedai Thai, menu yang tak pernah miss mestilah tom yam. Hello mom.Kali ini kita memiliki Resep Tomyam ala ala akuh. Resep ini memiliki 17 Bahan utama, dan 15 cara memasaknya.

Resep Tomyam ala ala akuh

  1. Sediakan Sepotong ayam (ayam se ekor potong 8).
  2. Siapkan 2 buah wortel.
  3. Siapkan 1 kotak tahu putih.
  4. Cukup Sebungkus Jamur putih (gak Tau apa nama Jamur nya).
  5. Cukup 6 butir bakso.
  6. Sediakan Daun bawang seledri (secukupnya aj hanya untuk topping + wangi).
  7. Cukup 5 siung bawang merah.
  8. Cukup 2 siung bawang putih (pakai yang besar).
  9. Sediakan 3 cm jahe.
  10. Sediakan 4 butir kemiri.
  11. Sediakan 10 buah jabe rawit gendut merah.
  12. Cukup Sebatang sereh.
  13. Sediakan 4 buah belimbing sayur.
  14. Siapkan Sebungkus bumbu cinta (masako sapi).
  15. Sediakan 1 sdt merica bubuk (sesuai selera).
  16. Siapkan Minyak untuk menumis.
  17. Sediakan Air untuk merebus ayam+ kuah.

Bagai tak lengkap kalau makan tanpa tomyam. Setiap orang memasak menu ni dengan cara yang berbeza. Ada yang suka pedas, ada yang suka lebih masam terpulang pada cita rasa masing-masing. Biarpun apa pun cara anda, dikongsikan cara memasak tomyam cara orang Thai, […] Untuk tomyam, saya akan make sure dia pedas, masam dan pekat.

Untuk Cara Memasaknya, Klik Selengkapnya

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Recipe: Yummy Lempah kuning iga sapi khas Bangka

Easiest Way to Make Appetizing Asam Pedas Tenggiri Khas Bangka

Recipe: Yummy Kue Remang Khas Bangka